Agro nyt

Skimmel, vanding og nedvisning mm uge 33

14.08.2017

Hver mandag sæsonen igennem vil vores anbefalinger til skimmelbehandlingen mm. blive lagt op her på hjemmesiden.
 
Vi har taget udgangspunkt i 8 marker fordelt over det meste af vores område. Markerne er placeret i hhv. Skive, Karup, Djursland, Ålborg, Holstebro, Sunds, Herning og Bording
 
Der vil blive beskrevet en strategi for den kommende uge, og med mindre andet er nævnt gælder strategien for alle lokaliteterne.
 
Nedenstående er kun vejledende, og det er meget vigtigt at vurdere hver enkelt mark og bedrift individuelt før der tages beslutning om hhv. skimmelbehandling og vanding.


Skimmelstrategi uge 33
Vi er stadig i en højrisikoperiode hvor der er masser af fugt og relativt høje temperature.

Anbefalingen lyder derfor på 0,5 l Ranman Top/ha + 0,25 kg Cymbal/ha hvis der sprøjtes her i starten af ugen.

Der ud over er det igen tid for bladpletbehandling med 0,25 Signum.

Om det er hensigtsmæssigt med Cymbal for dem der kører sidst på ugen skal vejrudsigten afgøre. Er det fortsat ustadigt tilsættes Cymbal, mens hvis det bliver højt vejr ikke er nødvendigt med Cymbal.

For dem som begynder at have brugt de 6 x Revus og 6xRanman Top som er det højeste lovlige antal behandlinger der er tilladt kan det være nødvendigt at se på alternativerne og begynde at få bestilt hjem af dem. Midlet Banjo Forte er bestemt et middel der er værd at bruge og det samme gælder Shirlan her sidst på sæsonen. Shirlan har også god effekt på knoldskimmel. Der skal anvendes 0,75 Banjo Forte/ha og midlet må maksimalt anvendes 4 gange i løbet af en sæson. For Shirlans vedkommende er doseringen 0,4 l/ha.

Sørg stadig for at overholde intervallet på max 7 dage og hellere 6 end 8 dage mellem sprøjtningerne.

Der findes efterhånden en del skimmel som er så alvorlig at der er behov for en stopsprøjtning. Vi har forsøgt at definere hvor og hvornår der kan blive behov for de forskellige løsninger.

  1. Kan det ses på lang afstand at der er skimmel i marken eller områder med skimmel i marken er det nødvendigt med den helt store skimmelsprøjtning. her er løsningen:
    2,5 l Proxanil samt skimmelmiddel, opfulgt 4 døgn senere med skimmelmiddel + 0,25 kg cymbal
  2. Kan der rimelig nemt findes enkelt blade, eller der kan spottes enkeltblade fra traktoren er der behov for behandling med 2,0 l Proxanil
  3. Skal der virkelig ledes efter efter enkelt blade vurdere vi ikke det er nødvendig med en stopsprøjtning endnu, men det er naturligvis nødvendigt at holde øje med marken ofte så man ikke bliver taget på sengen


Vandingsbehov
Det er i denne uge desværre ikke muligt at lave det normale vandregnskab, men langt de fleste arealer blev tanket godt og grundigt op her i weekenden.
Der fordamper i øjeblikket 3-4 mm i døgnet så der er hurtigt behov for vanding igen.


Nedvisning af læggekartofler
Der begynder snart at være behov for nedvisning af læggekartofler. Det ser desværre ikke ud til at der kommer en dispentation til Spotlight i år og nedvisningen kommer derfor udelukkende til at bestå af Reglonesprøjtninger.

Strategien vil være at køre med 2 l Reglone/ha hver 5 dag 2-3 gange i træk. Er kartoflerne meget kraftige anvendes 2,5 l mens de der er meget afmodnet kan behandles med 1,5 l. Sørg også her for at overholde intervallet.
Ved nedvisning med Reglone anvendes rigeligt vand, og gerne 250-300 l/ha. Samtidig er det vigtigt at man laver en sprøjtning om formiddagen da en nat eller tidlig morgensprøjtning kan give for god effekt med bløde navleender på døtreknoldene til følge.

Reglen med nedvisning under optimale forhold er vigtigst ved 1. sprøjtning. I de efterfølgende sprøjtninger er risikoen mindre og det bør nærmere være intervallet der bestemmer om der skal sprøjtes.

Vi anbefaler generelt ikke at anvende aftopning da kartoflerne ofte ikke dør og der kommer meget genvækst med de problemer der følger med der.

Der vil desværre være lidt problemer med at få fat i Agro pga. sygdom, men kontakt på SMS og så vil vi ringe tilbage ved kommende lejlighed.

Personligt log ind

Indtast dit personlige brugernavn og adgangskode for at få adgang til beskyttede nyheder og meddelelser
Log ind
Glemt brugernavn eller adgangskode?
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og til statistik. Denne information deles med tredjepart.
Læs mere om cookies

LUK